Treceți la conținutul principal

EUROPARLAMENTARUL RAMONA MĂNESCU, AFACERI-CĂPUȘĂ, PRIN CONTURI DE MĂTUȘĂ


Ascunsă în spatele surorii mamei sale, Ramona Mănescu a prădat, ani la rând, bunurile și banii statului român.

RISE Project prezintă felul în care sume de ordinul zecilor de milioane de lei – din banii de renovări ai școlilor și ai centrelor de asistență socială din București – au umplut conturile familiei tânărului demnitar de la Bruxelles.


FOTO: Mugur Vărzariu/Mediafax



Soții Ramona și Rareș Mănescu, împreună cu primarul Cristian Poteraș (2004-2012), au conceput o firmă care să paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobândit controlul asupra administrației din această parte a Bucureștiului.



S-a întâmplat în iulie 2004, la o lună după ce Alianța D.A. (PNL+PD) – pe care Mănescu și Poteraș o co-prezidau la nivel local – a câștigat alegerile în Sectorul 6.

Timp de zece ani, firma lor căpușă a drenat de la bugetul local (cel puțin) 57 de milioane de lei.

Banii au venit de la Administrația Școlilor Sector 6 (AȘS 6) și de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPCS 6) – structuri aflate în subordinea Primăriei Sectorului 6.

Compania-căpușă s-a racordat la banii Sectorului 6 încă din primul mandat al lui Poteraș.
  
Și a continuat să toace resursele acestei administrații locale atât în al doilea mandat al lui Poteraș (2008-2012), cât și în mandatul imediat următor, al lui Rareș Mănescu (2012-2016).

În contul celor 57 de milioane de lei, firma a reamenajat licee, terenuri de sport, creșe, așezăminte pentru persoanele cu boli mintale, azile pentru bătrâni, școli pentru copiii surdo-muți, sedii administrative etc. 

În calitatea lor de primari, Poteraș și Mănescu bugetau și achitau aceste investiții.

Prin intermediul firmei lor căpușă, încasau banii direcționați astfel. 


Mai jos, povestea felului în care familia Mănescu și Cristian Poteraș au asamblat un vehicul pentru aspirarea banilor alocați educației și protecției sociale în Sectorul 6.

O femeie de 69 de ani este urmărită prin tribunale pentru că nu și-a achitat taxa pe gunoi stabilită de comuna Tuzla.
Are acolo, pe malul mării, o proprietate modestă.
Trei ani la rând, a zis pas somațiilor de plată. Așa că, în final, scadențele s-au mutat în instanță.
Miza procesului e ridicolă: o datorie de 420 de lei.
Femeia se ambiționează însă să nu o plătească.


De avut, are bani.
Și pe foarte mulți dintre ei i-a obținut de la stat.
Este antreprenoare.
Mai exact, o fostă antreprenoare.
Și mai riguros spus: este o fostă antreprenoare-fantomă.
În iunie 2004 – când Alianța D.A. tocmai câștigase alegerile locale în Sectorul 6 – avea 55 de ani și, spun vecinii ei, lucra ca recepționeră la un hotel din apropiere de Parcul Cișmigiu.
O lună mai târziu, tam-nesam, și-a deschis o firmă de construcții civile.
Își mai deschisese una, de proiectări arhitecturale, puțin mai devreme. Și, tot în aceeași perioadă, o alta: de administrare a ansamblurilor rezidențiale.
De unde zelul acesta pentru afaceri la un om simplu, care se îndrepta, cu pași mari, spre anii pensiei?
În aparență, de nicăieri!
La scurt timp după ce a pus pe roate ultima dintre cele trei societăți comerciale, femeia a plecat de la hotelul la care lucra.
Dar nu ca să muncească la vreuna dintre companiile tocmai create.
Ci ca să se angajeze într-un post modest. La stat!
În februarie 2005, a devenit referent la Direcția de Taxe Locale a Sectorului 6 – serviciu din subordinea Primăriei Sectorului 6!
Pe femeie o cheamă Paraschiva Tudor și este mătușa europarlamentarului Ramona Mănescu.
La data aceea, în februarie 2005, era mătușa tinerei politiciene Ramona Mănescu – subsecretar de stat în Guvernul Tăriceanu și soție a șefului PNL Sector 6, deputatul Rareș Mănescu – co-președinte al Alianței D.A. – Sector 6.
Toate actele care dovedesc legătura de rudenie dintre Paraschiva Tudor și Ramona Mănescu au fost publicate de RISE Project AICI.
După ce a înființat trei firme, una după alta, mătușa Ramonei Mănescu, Paraschiva Tudor, a mers să se angajeze la Direcția de Taxe și Impozite Sector 6. Potrivit unui răspuns oficial, primit de RISE Project de la această instituție, Paraschiva Tudor a lucrat aici între 1 februarie 2005 și 26 septembrie 2010.
Dintre cele trei firme înregistrare pe numele mătușii Ramonei Mănescu, doar una singură avea să ajungă să aibă activitate: cea de construcții civile.
Se numește TFT Invest SRL și mai funcționează și astăzi.
A fost înregistrată într-un sat din Giurgiu, la câțiva kilometri de cursul Dunării.
La aceeași adresă, soții Mănescu mai aveau o firmă, deținută în mod transparent (pe numele propriu) și specializată în comisionariatul vamal.
TFT Invest și-a atins apogeul profitabilității în doar câțiva ani de la înființare, hrănindu-se cu bugetele de investiții ale Sectorului 6.
Înainte însă să se-apuce să devoreze banii Sectorului 6 – în aprilie 2005 – în acționariatul ei a mai pătruns o persoană.
Un bărbat de 29 de ani.
Îl cheamă Lucian Grecu și este verișorul nevestei primarului PD, Cristian Poteraș (2004-2012).
Împreună, cei doi interpuși ai lui Mănescu și Poteraș – Paraschiva Tudor, respectiv, Lucian Grecu – au ajuns, în felul ăsta, să dețină două treimi din firma TFT Invest.
(Cealaltă treime era deținută, în acte, de un anume Florinel Vișan, care – potrivit unei anchete tangențiale a DNA, desfășurate câțiva ani mai târziu – lucra, de fapt, doar ca muncitor la serviciul de aprovizionare al companiei.)
Paraschiva Tudor și Lucian Grecu, oamenii-de-paie folosiți de Mănescu, respectiv, Poteraș pentru a manevra TFT Invest. FOTO: Facebook.
Intrarea lui Lucian Grecu în firma TFT Invest, în aprilie 2005, așa cum a fost consemnată în Monitorul Oficial.
Controlată, astfel, de Mănescu și Poteraș, TFT Invest începe, din 2007, să câștige licitații organizate de entități subordonate Primăriei Sectorului 6.
Mai întâi, de Administrația Școlilor Sector 6 (o pălărie sub care se găsesc toate clădirile unităților de învățământ din Sectorul 6).
Apoi, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (o pălărie sub care funcționează creșele, azilele de bătrâni, centrele pentru persoanele cu boli mintale etc. din acest sector).
În total, RISE a inventariat contracte în valoare de 57 de milioane de lei, atribuite către TFT Invest de cele două entități publice, în perioada 2007- aprilie 2015 (interval în care fie amândoi, fie doar unul dintre cei doi interpuși a deținut o treime din această societate comercială).
E vorba doar de contractele pe care RISE le-a găsit pe SEAP, portalul rigid și insuficient de transparent al achizițiilor publice din România. (Ele pot fi citite AICI).
Mai jos, o ilustrație plecând de la datele lor:
În ilustrație sunt prezentați anii în care au fost semnate contractele, valoarea lor și clădirile renovate în contul banilor. Paraschiva Tudor a fost asociată la TFT Invest între iulie 2004 și aprilie 2015. Lucian Grecu, între aprilie 2005 și iunie 2011. ILUSTRAȚIE: Sergiu Brega.
Nu avem certitudinea că datele de mai sus sunt complete.
AȘS 6 și DGASPC S6 nu au răspuns, în termenul legal, de 30 de zile, la solicitările prin care RISE Project le-a cerut o listă a tuturor contractelor încheiate cu TFT Invest.
Iar SEAP este o bază de date labilă, pe a cărei arhivă nu se poate conta la întocmirea unui inventar riguros.
Citiți AICI istoricul firmei TFT Invest, cu toți asociații și administratorii pe care i-a avut, de la fondarea ei, din iulie 2004, până în prezent. Astăzi, societatea e deținută de Eugen Gheorghe, fost consilier local PDL în Sectorul 6 (2008-2012), fost vicepreședinte al PSD Giurgiu, potrivit unui articol din România liberă. Gheorghe este și cel împreună cu care soții Mănescu au deținut firma de comisionariat vamal din Giurgiu, înregistrată la aceeași adresă ca și TFT Invest. 
Un contract de construcții în valoare de 3,2 milioane de lei (760.000 euro), atribuit TFT Invest, în 2011, de către DGASPC S6. Lucrările se refereau la ridicarea unui centru pentru persoanele cu suferințe neuropsihice în apropiere de Lacul Morii. SURSA: SEAP.


Cele două rude „lucrative” ale lui Mănescu și Poteraș, împinse în față în compania TFT Invest, nu au debutat, cu această ocazie, în rolul de interpuși ai celor doi lideri ai Alianței D.A. (PNL+PD) din Sectorul 6.
Ambele persoane au fost întrebuințate, în perioada 2004-2008, la acapararea mai multor terenuri din Sectorul 6, retrocedate prin semnătura primarului Cristian Poteraș.
Valoarea acestor bunuri – care le-au revenit nu doar lor, și celor alături de care au derulat aceste afaceri imobiliare – depășește suma de 30 de milioane de euro. RISE a scris despre retrocedările respective AICIAICIAICI și AICI

În cartea cu soluții de deturnare a banului public, soții Mănescu au scris o pagină originală: mătușă angajată la stat, împinsă în acționariatul unui SRL de apartament, conceput să devoreze bugetul unității administrative la care mătușa s-a angajat. (Fotografie din timpul campaniei de la primele „europarlamentare” românești, noiembrie 2007 – alegerile care au catapultat-o pe Ramona Mănescu în politica mare. Din 2007 până acum, Mănescu a fost, continuu, membră a Parlamentului European, cu o singură întrerupere: între august 2013 și februarie 2014, când a fost numită ministru al Transporturilor). SURSA: rares-manescu.ro

Din informațiile RISE, mătușa Ramonei Mănescu, Paraschiva Tudor, nu a fost nici măcar audiată vreodată de procuratură pentru rolul ei de rotiță în această întreprindere subterană, care a reușit să producă volume impresionante de bani lichizi. 
Celălalt om-de-paie din această afacere, Lucian Grecu – vărul nevestei lui Poteraș – e însă, de un an de zile, un turnător de bază al Direcției Naționale Anticorupție.
Anul trecut, Grecu a recunoscut, într-un autodenunț, că a fost, vreme îndelungată, brațul-de-încasat-șpăgi al fostului edil de la Sectorul 6.
El a povestit cum, în 2010 și 2011, a călătorit în SUA ca să scoată de la bănci câteva sute de mii de dolari. Banii nu îi aparțineau.
Erau o mită care îi fusese trimisă, printr-un complicat circuit financiar, lui Cristian Poteraș.
Expeditorul șpăgii?
Un om de afaceri român, care primise de la Poteraș dreptul să instaleze niște parcări suspendate în Sectorul 6. (Amănunte, AICI).



Nici europarlamentarul Ramona Mănescu, nici soțul său, Rareș Mănescu, nu au răspuns la întrebările pe care RISE Project li le-a trimis, referitor la crearea și administrarea TFT Invest.
Nici cu mătușa Ramonei Mănescu nu am reușit să vorbim. Ultima oară când ne-a răspuns la telefon, femeia a închis aparatul imediat după ce a aflat cine suntem. 
Lucian Grecu, interpusul fostului primar Poteraș, nu a răspuns nici el la mesajele pe care RISE i le-a trimis prin intermediul contului de Facebook.
Poteraș este, în momentul de față, încarcerat la penitenciarul Rahova.
Execută o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru retrocedarea frauduloasă a circa 12 hectare în Sectorul 6. (Amănunte, AICI).


PS1: După ce am dezvăluit, în decembrie, că Paraschiva Tudor – mătușa de 69 de ani a Ramonei Mănescu – a fost folosită la acapararea unui teren cu o suprafață mamut, de 13,2 hectare, retrocedat în Sectorul 6, un cititor ne-a transmis aceste rânduri:
„Mă mir că abia acu` i-ați descifrat pe soții Tudor (n.r. – pe Paraschiva Tudor și pe soțul ei, Florică Tudor). Doar doamna Paraschiva a fost secretara filialei PNL 6 timp de ani de zile, în timp ce <<nea Florică>> dădea cu mătura prin sediu și ducea gunoiul. Ani de zile! (…)”.
PS2: Cât timp ne-a luat să documentăm și să scriem acest articol, Paraschiva Tudor a pierdut procesul cu primăria Tuzla.
Instanța a stabilit că trebuie să plătească taxa aceea pentru gunoi, de 420 de lei. Sentința nu e însă definitivă. Mătușa europarlamentarului român mai poate face apel. (Dosarul, AICI). 
PS3: În anii petrecuți la Buxelles, Ramona Mănescu și-a apropiat-o foarte mult pe Viorica Dăncilă, noul premier al României.
Într-o înregistrare video, Mănescu o numește pe Dăncilă „buna mea prietenă” și anunță că ele două fac o echipă excelentă împreună.
Mărturisirea apare la finalul unui filmuleț care a făcut deja carieră: cel în care Dăncilă se străduiește să citească câteva fraze în limba engleză, la vernisajul unei expoziții dedicate culturii țărilor din Golful Persic.
Interesant e și momentul exact în care Mănescu face aceste aprecieri la adresa bunei sale prietene.
Ne alfăm pe 7 februarie 2017. La doar câteva zile după dezbaterea din Parlamentul European la care Viorica Dăncilă declarase cu nonșalanță că protestele din Piața Victoriei față de OUG 13 erau o „acțiune mascată de dărâmare a Guvernului României”.
Ramona Mănescu a demisionat din PNL în urmă cu o jumătate de an.
Potrivit unor relatări din presă, ea ar fi fost, între timp, recuperată de partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE.
Ionuț Stănescu, Sergiu Brega


Sursa: riseproject.ro


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV