Treceți la conținutul principal

CNA, demers incendiar după difuzarea interviului cu Ghiţă simultan pe patru posturi TV: ''Face parte dintr-o mare operaţiune de manipulare''



Dorina Rusu, membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat după ce interviul cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, acordat jurnalistului Ion Cristoiu, a fost difuzat simultan, miercuri seară, de patru televiziuni – Antena 3, B1 TV, România TV şi principalul post public de televiziune, TVR 1.


La începutul şedinţei de joi, Dorina Rusu a anunţat că va formula o autosesizare pentru această premieră, spunând că nu s-a mai întâmplat ca un interviu înregistrat să fie difuzat simultan de patru posturi de televiziune. Membrul CNA a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare”.
 
„M-am uitat la interviu şi ca simplu cetăţean pot să spun că mi s-a părut destul de slab, dar asta este treaba mea. Ca membru CNA, însă, am observat că încalcă legislaţia audiovizuală şi o să fac autosesizare. Evident că este decizia lor editorială, dar este şi dreptul meu de membru CNA să remarc că felul în care cele patru televiziuni au hotărât să difuzeze în acelaşi timp, la oră de maximă audienţă, un interviu înregistrat – deci nu e vorba despre un eveniment care are loc şi pe care îl difuzează mai multe televiziuni, aşa cum se întâmplă de obicei, când mai multe televiziuni transmit…  Consider că felul prin care televiziunile au făcut asta face parte dintr-o mare operaţiune de manipulare”, a spus Rusu, potrivit News.ro.

„Cred că atunci când o să discutăm despre asta în CNA vom discuta în mod sigur şi despre ce înseamnă interesul public şi cum este el servit în felul acesta”, a adăugat ea.

Dorina Rusu a precizat că cel mai grav i se pare că interviul a fost difuzat şi de televiziunea publică.

„Mie cel mai grav din ce s-a întâmplat aseară mi se pare ce a făcut televiziunea publică. Mie mi se pare că televiziunea publică să intre în acest joc al manipulării este un lucru foarte grav şi mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să transmită un interviu înregistrat, pe care alte trei televiziuni l-au transmis la aceeaşi oră şi fiecare dintre televiziuni spune că este un interviu în exclusivitate. Şi TVR-ul îl dă şi el şi ca să nu mai spunem că este vorba, şi în cazul celorlalte televiziuni, dar mai ales în cazul TVR-ului, despre un interviu cu o persoană care fuge de justiţie. Dacă în cazul televiziunilor private este o decizie editorială - şi, sigur, dacă sunt încălcări, le discutăm în CNA şi le sancţionăm - în cazul TVR-ului mie mi se pare că este ceva foarte grav. Nu se poate ca o televiziune publică să procedeze în felul acesta.

Dorina Rusu a mai afirmat că i se pare că actuala conducere a TVR consideră că televiziunea de stat nu înseamnă televiziune publică, ci televiziunea unui partid.


„Mi se pare că actuala conducere a TVR consideră că televiziunea de stat nu înseamnă televiziune publică, ci televiziunea unui partid. Ceea ce mi se pare extraordinar de grav. Ca să nu mai spun că au făcut reclamă în direct, la o oră de maximă audienţă, la Evenimentul zilei. Asta cât a durat interviul, sigla Evenimentului zilei era acolo. A plătit EVZ pentru asta sau s-a considerat că EVZ a făcut o favoare TVR-ului şi celorlalte televiziuni sau mai ales TVR-ului, că le-a dat interviul cu Ghiţă? Cum e posibil aşa ceva?”, a mai spus Dorina Rusu.

Intervenind, Florin Gabrea a spus că este de acord cu colega lui şi că ar trebui găsită o formulă prin care CNA să o întrebe pe Doina Gradea, directorul interimar al TVR, dacă televiziunea publică a procedat corect.

„Sunt întru totul de acord. Cele trei televiziuni private pot face interviuri cu orice transfug, orice evadat din lumea asta, dar televiziunea publică nu cred că poate face aşa ceva. Ar trebui găsită o formulă să o întrebăm pe doamna Gradea dacă este corect acest lucru”, a spus Gabrea.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a spus că observaţiile colegilor săi privesc politica editorială a unui radiodifuzor, în legătură cu care CNA nu poate interveni.
 

 Citeste stirea completa pe stiripesurse.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV