Treceți la conținutul principal

Ce modificari au fost votate de comisia Iordache în Justiție. Misiunea finală: Codul Penal


Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, formata si din persoane care nu stiu nimic despre aceste legi (Liviu Pop), a votat ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Astfel, atribuţiile de revocare şi numire îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că CSM primeşte atribuţii de numire şi revocare a conducerii ICCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură şi se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui României din procedura de numire a conducerii ICCJ.

Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, s-a asigurat încă de dimineaţă ca PSD şi ALDE au majoritate în Comisie: i-a înlocuit pe parlamentarii absenţi cu alţi colegi aflaţi la Palatul Parlamentului, chiar dacă aceştia sunt specializaţi în alte domenii.

Astfel, a ajuns să voteze modificări importante în Justiei, spre exemplu, Liviu Pop, de meserie profesor de matematică şi fost ministru al Educaţiei. Nu a luat deloc parte la dezbateri, dar a votat fiecare amendament aşa cum a decis partidul.

Astfel, a fost adoptată fără emoţii şi cea mai controversată modificare: eliminarea preşedintelui României din procedura numirii conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Punctul de vedere al opoziţiei a fost ignorat total.

În prezent, şeful statului este cel care numeşte preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, e drept, la propunerea plenului CSM. PSD şi ALDE consideră, însă, că acest drept legal al preşedintelui este, de fapt, o imixtiune politică în actul de justiţie, aşa că l-au scos din procedură.

La şedinţa de luni, Florin Iordache nu s-a contrazis doar cu opoziţia. Mari bătăi de cap i-a dat tocmai colegul său de partid, Şerban Nicolae. Senatorul PSD a depus amendamente, târziu în noapte, şi a provocat furia lui Iordache.

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale: “Mi se pare normal că domnul Şerban Nicolae lucrează noaptea şi a venit şi ne dă teme, să spunem şi când ne-a dat aceste teme. Au fost depuse aseară la ora 23.”

Șerban Nicolae, senator PSD: “Puteam să fiu şi membru UDMR, tot la fel aş fi făcut propunerile.”

Şedinţa Comsiei speciale va continua marți. Puterea vrea să modifice rapid cele trei legi ale Justiţiei, astfel încât votul în plen să să dea cât mai curând. Misiunea lui Florin Iordache nu se va termina, însă. Comisia pe care o conduce va rescrie şi Codul Penal.

Ramai conectat la stiri

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV