Treceți la conținutul principal

Uite cine iese la pensie în 2018, pentru limită de vârstă!

Unii așteaptă cu nerăbdare vârsta pensionării. Alții vor să amâne cât mai mult intrarea la pensie. Indiferent în ce categorie vă aflați, Click! vă arată cine se poate pensiona în cursul acestui an. Este vorba de pensia pentru limită de vârstă, a cărei obținere este condiționată de atingerea vârstei standard de pensionare și de efectuarea stagiului minim de cotizare.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că obținerea pensiei pentru limită de vârstă este condiționată de împlinirea vârstei standard de pensionare și de atingerea stagiului minim de cotizare.


În ceea ce privește vârsta standard de pensionare, aceasta este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.
Totuși, atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite încă de la începutul anului 2015, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.
Deoarece atât vârsta-standard de pensionare, cât și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea pensiilor ne permite să aflăm cine îndeplinește, teoretic, în 2018, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.
Însă, trebuie ținut cont că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei-standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, acestea nefiind luate în calcul la întocmirea tabelului de mai jos.


Modificări ale Legii pensiilor, încă din prima zi a anului

 

Legea pensiilor a suferit numeroase modificări în prima zi a lunii ianuarie 2018, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare la acea dată.
Schimbările au fost făcute prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale.
Printre modificările importante se numără faptul că, din moment ce angajatorii nu mai datorează, în mod normal, contribuția la pensii, aceștia nu mai trebuie să acorde ajutorul de deces în cazul morții unui salariat sau a unui membru de familie al acestuia.
Tot de la 1 ianuarie 2018, nu se mai încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, iar angajatorul nu mai are obligaţia de a comunica asigurătorului, printr-o declaraţie pe propria răspundere, domeniul de activitate conform clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN), numărul de angajaţi, fondul de salarii, precum şi orice alte informaţii solicitate în acest scop.
În ce priveşte îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă, aceasta se calculează şi se plăteşte de către angajator şi se recuperează de la casa teritorială de pensii, pe baza actelor justificative, din sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru asigurarea la accidente de muncă şi boli profesionale.
Recuperarea indemnizaţiilor se poate realiza în termen de 90 de zile de la data confirmării caracterului de muncă al accidentului sau bolii. Pentru situaţiile în care persoana asigurată desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale se achită o singură dată.
De asemenea, OUG 116/2017 aduce modificări şi în acordarea biletelor de tratament subvenţionate prin casele judeţene de pensii. Astfel, în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii de muncă, victimele acestor accidente şi ale îmbolnăvirilor profesionale beneficiază de programe individuale de recuperare stabilite de medicul de expertiză medicală în funcţie de natura şi de diagnosticul bolii, iar pentru persoanele cărora nu  li se mai recomandă programe individuale de recuperare biletele de tratament se acorda în baza unei recomandări medicale emise de medicul curant.

Cu cât crește punctul de pensie?

Din luna iulie, punctul de pensie se va majora cu 10%. Asta înseamnă că va ajunge la 1.100 de lei, față de 1.000 de lei, cât este valoarea lui actuală, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017.
În 2017, punctul de pensie s-a majorat de două ori: prima dată la 1 ianuarie, când a ajuns la 917,5 lei (o creștere de 5,25%), iar a doua creștere a fost în luna iulie, când a ajuns la 1.000 de lei. Așadar, de la jumătatea anului viitor, el va crește cu 10% față de cât este în prezent.

Urmareste Forumpentrutoti si pe Facebook.

Sursa: click.ro

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV