Treceți la conținutul principal

Șeful anti-corupție al României, care se află sub foc, primește sprijin prezidențial

Ministrul Justiției din România a cerut ca Laura Kovesi să fie demisă joi, dar astăzi a fost sprijinită de președintele Klaus Iohannis.

Șeful anti-corupție din România a câștigat vineri sprijinul președintelui țării și al procurorului general, la o zi după ce ministrul de justiție al guvernului ia cerut să renunțe la o criză politică tot mai mare, care a prins România mai mult de un an.
Laura Kovesi, care conduce DNA-ul, a declarat pentru Euronews în noiembrie anul trecut că politicienii lansează "atacuri incredibile" pentru a încerca să-și deraieze eforturile pentru a curăța ceea ce este unul dintre statele cele mai corupte din UE.
Agenția sa a investigat deputați, miniștri și alți oficiali de rang înalt și a expus conflicte de interese, fraude și abuz de putere de-a lungul anilor în România.
Aceasta a condus la trimiterea în judecată a mai multor oficiali de rang înalt, printre care Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD) de guvernământ din România.
Ministrul justiției din România, Tudorel Toader, și-a prezentat ieri analiza activității ADN-ului, cerând ca Kovesi să fie demis din cauza "actelor și faptelor nesuportate statului de drept".
Motivele care îi revin au fost și "comportamentul excesiv de autoritar" și "denigrarea sistemului judiciar prin interviuri acordate presei internaționale (inclusiv Euronews)", a spus Bianca Toma, director de program la Centrul Român pentru Politici Europene.
Ea a spus Euronews: "Ministrul justiției a scos ceea ce aș spune că sunt acuzații motivate politic cu motive juridice extrem de limitate".
Cererea lui Toader a reaprins joi seara protestele de anul trecut din București și din alte orașe importante din România. Mai multe sunt planificate în weekend.Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri (23 februarie) Kovesi și a lăudat munca sa în lupta împotriva grefei.
"Nu au fost motive solide dezvăluite de el, pentru a permite o decizie de respingere", a declarat Iohannis reporterilor români la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a șefilor de stat ale UE.
"Da, eu susțin Kovesi, fac o treabă foarte bună", a spus el.
"Nu pot decât să spun că nu mi-a plăcut performanța ministrului", a continuat Iohannis, adăugând că experții prezidențiali vor continua să evalueze raportul lui Toader despre Kovesi și că "va dura puțin", până când se va ajunge la o concluzie finală.
Apelurile lui Kovesi de a fi demise vin după ce pro-guvernul mass-media a cerut corupție în interiorul DNA-ului pe care capul său la numit rapid "un festival de dezinformare".
Ele s-au bazat pe interceptarea convorbirilor telefonice care presupunea dezvăluirea a doi procurori care îi spuneau martorilor să falsifice declarații, adăugând la acuzațiile actuale ale partidului de guvernământ și ale susținătorilor acestuia că DNA-ul acționează pe ordine politică.
Un procuror a fost concediat, a declarat Toma Euronews.
Controversa declanșată joi de Toader scoate în evidență profunzimea frustrării populației în ceea ce privește ritmul luptei împotriva sângelui înrădăcinat în România, care a scos în evidență guvernarea comunistă acum 29 de ani.
Atunci când social-democrații de guvernământ au încercat acum un an să decriminalizeze mai multe infracțiuni de corupție prin decret de urgență, sute de mii de persoane au protestat pe străzi în cele mai mari astfel de demonstrații de câteva decenii.
O revizuire judiciară aprobată de coaliția de guvernământ la sfârșitul anului trecut - care a fost criticată de președinte, mii de magistrați, Comisia Europeană și Departamentul de Stat al Statelor Unite - este din nou în parlament după ce Curtea Constituțională a decis că unele dintre dispozițiile sale sunt neconstituționale.

Sursa:  euronews.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV