Treceți la conținutul principal

Tudorel Toader o acuză pe sefa DNA că acționează dincolo de responsabilitățile sale.

Ministrul de justiție al României, Tudorel Toader, a declanșat noi demonstrații de stradă joi, după ce a cerut demiterea procurorului anticorupție de top din România.

Toader a prezentat mass-media un raport de 36 de pagini despre activitățile Direcției Naționale Anticorupție (DNA), condusă de  Laura Codruța Kövesi , pe care a acuzat că o acționează dincolo de responsabilitățile ei și nu respectă autoritatea parlamentului.

Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să aprobe demiterea propusă, ceea ce nu se așteaptă să se întâmple, având în vedere sprijinul acordat lui Kövesi și activității DNA.

"Astăzi am văzut o prezentare neclară a ministrului justiției cu privire la activitatea conducerii DNA-ului", a declarat Iohannis într-o declarație joi seara. El a promis că administrația sa va efectua o analiză aprofundată a raportului lui Toader și va folosi toate "prerogativele sale constituționale pentru a asigura funcționarea unei justiții independente și pentru a consolida statul de drept".
Kövesi a prezidat cazurile de corupție ale unor politicieni de conducere din mai multe partide, inclusiv procedurile în desfășurare împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, precum și un caz împotriva fratelui fostului președinte liberal Democrat Traian Băsescu.
Toader la acuzat pe Kövesi de comportamentul său autoritar și discreționar și, de asemenea, la criticat pentru că a refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare care a investigat nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din 2009. Acest lucru a încălcat autoritatea parlamentului și ia împiedicat să-și exercite puterile, a susținut ministrul justiției.
El a susținut, de asemenea, că Kovesi și-a depășit puterile atunci când a lansat o investigație asupra modului în care guvernul a adoptat anul trecut un decret de urgență care a decriminalizat parțial anumite acte de corupție. Decretul a declanșat cele mai mari proteste stradale din istoria postcomunistă a României, forțând guvernul să o abroge la câteva zile după ce a trecut.
Acuzațiile lui Toader vin în urma afirmațiilor recente ale altor membri ai PSD că DNA a fabricat dovezi penale împotriva politicienilor de nivel înalt.
Într-o conferință de presă  săptămâna trecută, Kövesi a negat acuzațiile și a spus că atacurile nu au fost împotriva ei, ci împotriva întregului sistem de justiție din România.
Comisia Europeană, care a monitorizat progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupției de la aderarea la UE în 2007, a lăudat activitatea DNA-ului, care a spus că a reușit să mențină un record pozitiv în urmărirea actelor de corupție, în ciuda presiunii intense.
În 2017, DNA-ul a trimis 573 de inculpați la proces în aproximativ 200 de cazuri și a emis 200 de hotărâri definitive de condamnare împotriva a peste 400 de inculpați, potrivit celui mai recent raport al Comisiei din noiembrie 2017.
CORECTARE: O versiune anterioară a acestei povestiri a denaturat afilierea politică a ministrului justiției. Toader este un asociat independent al partidului liberal ALDE.
Sursa: politico.eu
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV