Treceți la conținutul principal

Mugur Isarescu guvernatorul BNR: prognoza de inflație pentru 2018 revizuită în creștere. Va atinge 5% în primul trimestru

Inflatia va inregistra o crestere in acest an, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, si va incheia anul la 3,5%, a anuntat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. 

 Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie.  BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul anului 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna decembrie la 3,32%, cel mai inalt nivel din august 2013, scrie ziare.com într-o sinteză a raportului făcut vineri de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 



Sursa inflației: majorarea tarifelor la energie electrică și la combustibil și creșterea consumului


Principalii factori care au pus presiune pe inflatie au fost majorarea tarifului energiei electrice, o noua majorare a accizei la combustibil, excedentul de cerere, cresterea consumului, arata raportul prezentat de guvernatorul BNR.

"Cifrele nu arata bine. Avem o crestere a tarifului energiei electrice si o noua majorare a accizei la combustibil. (...) Exista si un deficit de oferta la nivel european in cazul unor produse alimentare", a afirmat Isarescu.

Isarescu a avertizat ca puseul inflationist s-a produs pe fondul unei succesiuni de socuri, pe partea ofertei, care s-au vazut rapid in tarifele la energie si alimente.

"Piata muncii ramane tensionata. Avem cel mai mare efectiv al salariatilor de dupa criza, dar costurile sunt in crestere. Cresterile salariale din sectorul bugetar sunt masive", a spus Isarescu.

Guvernatorul a avertizat ca motorul cresterii economice a ramas consumul, ceea ce afecteaza echilibrul extern al economiei. In plus, exista o scadere persistenta a investitiilor publice, iar deficitul comercial continua sa creasca.

"Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede ca Romania are potential: produsele agroalimentare", a avertizat guvernatorul.

Isarescu a avertizat ca exista o competitivitate scazuta a industriei alimentare, dar nu neaparat din punct de vedere al preturilor, in contextul in care randamentele din agricultura sunt mult scazute fata de tarile din regiune.

Totodata, in ultimul trimestru din 2017 a existat o presiune de depreciere a leului, in disonanta fata de cele prevalente din regiune, iar prima de risc a scazut, chiar daca nu semnificativ.

Exista o marire a decalajului dintre viteza de crestere a exporturilor si a importurilor si o crestere a deficitului structural, potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR.

"Avem o reluare cu intarziere a finantarii din fonduri europene, rata de absorbtie fiind de numai 10% in cadrul actualului exercitiu financiar, 2014-2020", a spus Isarescu.

Guvernatorul a avertizat asupra cresterii deficitului structural anul trecut.

"Deficitul structural a crescut de la 2,2% in 2016 la peste 3% din PIB in 2017, valoare peste obiectivul pe termen mediu, de 1%", a declarat Isarescu.

BNR a avertizat in mai multe randuri ca exista o crestere economica sustinuta doar de consum, in conditiile in care investitiile stagneaza, iar contributia pozitiva a mediului privat este anulata de declinul investitiilor publice.

 Urmareste stirile pe Facebook.

Sursa: revista22.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV