Treceți la conținutul principal

Șefa DNA, VEDETA in presa internaționala! Kovesi, prezentata ca o eroina in The Washington Post: 'Șefa asediata a anticorupției din Romania se mandrește...'

Laura Codruța Kovesi este vedeta momentului în România, însă a devenit la fel de repede și peste Ocean. Jurnaliștii americani de la The Washington Post au făcut o scurtă descriere a bilanțului DNA, care a avut loc miercuri, bilanț în timpul căruia Laura Codruța Kovesi a prezentat performanțele reușite de procurorii anticorupție, în 2017.

"Șefa asediată a anticorupției din România a declarat că instituția ei a anchetat anul trecut un număr-record de cazuri, într-un moment în care atacurile politice contra luptei anticorupție s-au întețit.

Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a prezentat miercuri raportul anual al instituției, declarând că anul trecut au fost trimiși în judecată în cazuri legate de corupție 1.000 de funcționari publici, inclusiv trei miniștri, șase parlamentari și un fost președinte al parlamentului.

Ea a afirmat că DNA a inculpat cu succes 713 funcționari publici, între care 28 de primari, 38 de directori de instituții publice și un senator.

Cu toate acestea, corupția mai este încă foarte răspândită, acuzând că unii directori de spitale au luat mite de milioane de euro, în vreme ce cuantumul fondurilor UE delapidate s-a dublat.
Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Kovesi pentru munca DNA-ului, afirmând că "cifrele nu mint”.

El a calificat atacurile la adresa credibilității DNA-ului drept "manifestarea virulentă a disperării din partea unor oameni care […] vor să subordoneze justiția politicii.”

Ministrul justiției Tudorel Toader ceruse destituirea lui Kovesi pe motiv că ea ar fi nepotrivită pentru funcție, însă acea solicitare a fost respinsă marți de către cel mai important organ judiciar al țării. Iohannis are ultimul cuvânt de spus în privința destituirii ei, lucru ce pare improbabil.

Kovesi a declarat miercuri că DNA a instituit noi mecanisme de investigare a acuzațiilor de neprofesionalism sau ilegalitate privindu-i pe procurori. Anul trecut au fost concediați doi procurori.

UE menține sistemul de justiție al României sub monitorizare specială. România se clasează drept una dintre cele mai corupte țări din UE.

Anul trecut Partidul Social Democrat aflat la guvernare a încercat să dezincrimineze mai multe infracțiuni de corupție, provocând cele mai mari proteste de stradă din România de după sfârșitul comunismului.", au scris jurnaliștii de la The Washington Post.

Urmareste-me pe Facebook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Codruţa Kovesi, audiată de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce inspectorii au constatat mai multe abateri disciplinare

Procurorul şef al DNA va fi audiat pe 21 martie de Secţia pentru Procurori a CSM, ca urmare a unei sesizări formulate de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare. Şi adjunctul DNA, Marius Iacob, va fi audiat. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei pub

Executivul va decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme

Guvernul ar urma să discute în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei.  O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. "O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun

Viorica Dăncilă: ”Nu am avut absolut nicio discuţie despre remaniere. Infirm această știre”

Aflată într-o vizită în județul Dâmbovița, premierul Viorica Dăncilă a negat zvonurile despre o posibilă remaniere a Guvernului vehiculate sîptâmăna aceasta. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea “Această informaţie legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Dar sigur că nu am avut absolut nicio discuţie legată de remanierea guvernamentala şi, aşa cum a fost specificat de către cei doi preşedinţi ai coaliţiei de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniştrilor se va face în cadrul coaliţiei de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere şi infirm această ştire ”, a declarat premierul Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Dâmboviţa. Sursa:  Pro TV